Bingo

Het spelletje bingo is een van de meest gezellige spelletjes die er zijn. Bingo bestaat inmiddels al enkele honderden jaren, maar heeft nog niets aan plezier ingeboet. Live-bingo.nl vertelt je meer over de geschiedenis en evolutie van het leuke kansspel.

Geschiedenis van het bingo spel

Het spelletje bingo is al een tijdje in omloop. De oorsprong van bingo ligt naar verluidt in Italië, waar in 1530 de Lo Giuoco del Lotto d'Italia werd opgericht, beter bekend als de nationale loterij van het land. Bingo was en is daar nog altijd een prominent spelletje van de loterij. De naam heeft het gezelschapsspel te danken aan een verbastering van het woord Beano, verwijzend naar de bonen waarmee de getallen bedekt werden.

Na een tijdje zagen de Fransen ook in hoe leuk bingo spelen is en richtten in 1778 hun eigen loterij op (Le Lotto), waarin bingo wederom een hoofdrol vertolkte. Naast gezelligheid werd het bingo spel ook voor educatieve doeleinden gebruikt. Zo hadden ze in Duitsland rond 1850 een bingospel gemaakt waardoor kinderen leerden te vermenigvuldigen.

Eind jaren 20 was bingo (toen nog Beano) razend populair in Duitsland. Net als de naam was het spelletje iets anders dan dat we vandaag de dag gewend zijn. Destijds graaide een omroeper door een doos met fiches waarop nummers stonden. Werd er een nummer van je kaart getrokken, dan moest je hier een boon op leggen. Bij een horizontale, verticale of diagonale volle rij werd vervolgens Beano geroepen, waarna je je prijs op mocht komen halen.

Evolutie van bingo

Het echte bingo spel dat wij kennen is in de 20e eeuw door speelgoedverkoper Ed Lowe ontwikkeld. Lowe kwam pardoes het spelletje tegen op een kermis in Duitsland, kocht Beano en vloog ermee terug naar de Verenigde Staten. Niet alleen introduceerde hij iedereen aan het gezelschapsspel, ook sleutelde hij aan de formule.

De naam Beano werd vervangen toen een vrouw per ongeluk 'Bingo' in plaats van 'Beano' riep tijdens een potje met Ed Lowe. Een vergissing met grote gevolgen, want tegenwoordig weten de meeste mensen niet beter dan dat het altijd bingo heeft geheten.

Vervolgens had priester Wilkes Barre uit Pennsylvania bingo sets van Lowe gekocht voor een geldinzamelingsactie. In tegenstelling tot Lowe was Barre nog niet tevreden. Hij vond het namelijk niet kunnen dat er meerdere winnaars tegelijk konden zijn. Met behulp van een wiskundige heeft het spelletje haar huidige vorm gekregen, met als gevolg meer dan 6000 nieuwe kaarten die allemaal verschillen voor een eerlijkere en spannendere ervaring.

Bingo online

Tegenwoordig is bingo nog steeds enorm populair, maar wordt het helaas lang niet overal meer zo veel gespeeld. Buiten bejaardentehuizen zijn er nog maar weinig mensen die tijd vrijmaken voor een gezellig potje bingo. Gelukkig helpt het internet een handje en krijgt bingo online een tweede leven.
Een ander voordeel is dat je bij bingo online (gratis) kunt spelen totdat je een ons weegt. Voor echt spannende wedstrijden zijn er meer dan genoeg opties om daadwerkelijk met echt geld te spelen, maar alles mag en niks moet natuurlijk.

Bingo spelregels Een van de vele redenen waarom bingo zo razend populair is geworden, zit hem in de enorm lage instapdrempel van het spelletje. Iedereen kan namelijk gemakkelijk meespel... Lees verder Bingo prijzen Een potje bingo spelen is altijd leuk, maar wanneer je in de prijzen valt, wil je natuurlijk geen ander spel meer spelen. Hoewel spelen voor echte bingo prijzen geld kost,... Lees verder Online bingo spelen Van oudsher is bingo natuurlijk een spel dat je met een grote groep speelt in een zaal waar een omroeper stuk voor stuk de getallen opnoemt die uit het rad vallen. T... Lees verder Kienen De spellen kienen en bingo worden vaak door elkaar gehaald. Hoewel er zeker overeenkomsten zijn qua spelopzet, spreken we toch van twee verschillende spelletjes. Hoe dit precies ... Lees verder